GASTOUDERS
De Stichting Hulp Tsjernobyl Kinderen Siddeburen e.o. zoekt gedurende een project enthousiaste mensen die bereid zijn om 1 of 2 kinderen , een juf of een tolk voor 7 weken op te nemen in hun gezin. Het gaat om kinderen tussen de 8 en 10 jaar.

Gezondheid:
De kinderen zijn niet ziek, anders zouden ze geen visum krijgen, maar hebben vaak een groeiachterstand, bloedarmoede of verminderde weerstand. Veel kinderen hebben ook long- en buikklachten, gewrichtspijn, schildklierafwijking. De kinderen hebben geen radioactieve straling bij zich, dus ze kunnen u niet besmetten. Wel is hun conditionele gesteldheid minder goed. Onderzoek heeft aangetoond dat het verblijf van 2 maanden in een niet radioactieve omgeving voor de kinderen een positief effect heeft op hun lichaam, dit heeft te maken met het feit dat bij kinderen het bloed zich in circa 2 maanden geheel vernieuwd. Zo krijgen ze voor langere tijd weer meer weerstand.

Communiceren:
Praat met ze net zoals u met uw eigen kinderen praat, over school, of over hoe het bij hun thuis gaat. U zult er eerst een woordenboek, tekeningetjes of gebarentaal bij nodig hebben. Ervaring leert dat de kinderen snel de taal oppikken. Ook kunt u aan de hand van fotoalbums iets vertellen over uw familie.

Contact:
De kinderen worden begeleid door hun eigen Russische juf en er reist een tolk mee voor het contact tussen de kinderen en de gastouders. Ook worden er geregeld informatieavonden gehouden waar u als gastgezin kunt kennis maken met elkaar, en alle twijfels en vragen kenbaar kunt maken.

School:
De kinderen gaan gewoon naar school en krijgen les van hun eigen Russische juf. Als u als gastouders allebei werkt is er altijd naschoolse opvang mogelijk. Tussen de middag blijven de kinderen op school eten. Gastgezinnencommissie: Als u besluit om 1 of 2 kinderen in uw gezin op te vangen, zal de gastgezinnencommissie een bezoek bij u brengen en hierbij worden de doelstelling van de Stichting doorgesproken.
Webdesign: Anjo Joostens